donderdag 25 juni 2015

Donderdag 25 juni: YNP - Old faithfull en meer ....

Deze dag staat het geisergebied van Yellowstone op het programma. Om 9 uur rijden we uit Madison campground weg en met een tussenstop bij de Prismatic pool parkeren we de RV rond half elf bij de Old Faithfull Inn. Als eerste gaan we bij het visitor center kijken hoe laat de diverse geisers actief zijn en op basis daarvan maken we ons programma. Als de geisers mee willen werken aan de inschatting van de rangers, dan kunnen we zeker 4 geisers in actie gaan zien. De weersomstandigheden zijn prima: helder weer met mooie luchten (en goed warm, rond de 30 g C). Wat we zien beschrijven we maar niet, da's lastig. Laat de foto's maar spreken. In de geiserplanning is ook ruimte om een uurtje te internetten. Op welgeteld 1 locatie in Yellowstone kun je (tegen fors uurtarief) je email checken. Dat doen we dus maar. Ook kan Kees de blogteksten van de afgelopen dagen uploaden. Om de foto's er bij te zetten is geen tijd meer.
Door deze internetpauze zijn we net te laat bij de geiser die rond 16 u gepland was. Rond 18 u staat er nog 1 gepland en daar gaan we rustig op wachten. Dat wachten wordt beloond. Ruim 10 minuten gaat een krachtige stoomzuil de hoogte in. Een mooi besluit van de dag. Al met al zijn we vanaf 10 uur in de gebied aan het wandelen/slenteren/wachten en dat is best vermoeiend. De overnachting is besproken aan het Yellowstone meer (Bridge Bay Campground) en dat betekent nog een 1,5 uur rijden. Bij aankomst twijfelen we: nu dumpen of morgenvroeg. Om dat we bij de incheckbalie moeten keren voor het dumpen, besluiten we dat toch maar de volgende dag te doen. We zijn eigenlijk ook wel moe en willen eerst maar gesteld staan en dan een lekkere douche nemen (in de camper want op deze locatie zijn er geen douches beschikbaar). De boiler wordt opgewarmd en Hetty gaat als eerste onder de douche. Nadat ze haar haren had ingesopt komt er geen water meer uit de douche: tank leeg. Met flessenwater( brr koud) wordt de shampoo eruit gewassen en dan gaan we toch maar noodgedwongen dumpen en watervullen. Uiteindelijk zijn we dan alle twee weer fris en fruitig. Ditmaal geen kampvuur en bbq maar blijft de maaltijd beperkt tot 2 koppen soep.

Morgen is het de vertrek dag uit Yellowstone. Hetty wil zo graag nog een beer zien dat ze het er wel voor overheeft om nog een keer vroeg op te staan. We zitten immers vlak bij de Hayden Valley waar beren regelmatig gespot worden.
 






Woendag 24 juni: YNP Lamar valley en Mammoth Springs

Het is tien minuten later dan gepland als we wegrijden. Om 7 uur zijn we bij Tower Junction waar Jos en Nel hun camper parkeren en bij ons instappen. We rijden een 20 mijl de vallei in en zien honderden bisons. De vrouwtjes met de kalfjes lopen/liggen in een kudde. De stieren zijn alleen of met enkele soortgenoten op afstand. Het zonnetje doet zijn best om de vallei mooi uit te lichten. Een grote stier ligt te rollebollen in de droge grond (wellicht had hij jeuk) en dit geeft een grote stof wolk, zeker als hij z'n vacht uitschut.
De gehoopte beren, wolven, of coyote (al was het er maar 1) laten zich niet zien. Een groep mensen uitgerust met grote kijkers zit al vanaf 5 uur te wachten maar niets gespot. Dat maakt het nog een beetje dragelijk. Wat we wel zien is een roofvogel die mooi geposeerd op een rotspunt zit. Helaas, door het tegenlicht zien we alleen een silhouhet, dus wat het is laat zich raden.
We drinken op het keerpunt een kop koffie en maken een leuke groepsfoto. Hierna rijden we terug naar Tower Junction en vervolgen ieder met zijn eigen camper de weg naar Mammoth Hotsprings.

De lucht is zwaar bewolkt, maar als we ter plekke zijn komt er toch af en toe wat blauw aan de lucht. Hierdoor worden de kleuren bijzonder gebied gelijk veel mooier. We brengen 2 uurtjes door in dit gebied (gezien de drukte , 1 van de toppers van YNP) en dan rijden we door naar onze volgende campground in Madison. Alle vier zijn we moe van alle inspanningen en na het biertje met nootje is het tijd voor een rustmomentje. Er worden geen activiteiten meer genomen. Het verzadigingspunt voor vandaag is bereikt. Een pastaschotel met een wijntje vormt het afscheidsetentje met Jos en Nel. Als afsluiting van deze dag gaan we met z'n vieren om om half tien naar de rangertalk in het amphitheater. Dat zijn in het algemeen interessante verhalen maar ditmaal viel het tegen. Het kan ook niet altijd meezitten. Na de restjes wijn nog opgemaakt te hebben, zijn we snel onder zeil. 










Dinsdag 23 juni: YNP - Canyon village

Afspraak was dat we om 8 uur weg zouden rijden met de RV van Jos en Nelleke. Voor die tijd zet Kees de RV wat beter waterpas (dat was het enige wat niet op ons lijstje stond, wel op de van Jos Otte, maar de afwasbak met water is ook een goede referentie). We zetten de RV neer op de parking van de South rim bij de Lower Falls en maken een wandeling langs de rim. Na 2 mijl gaan we terug via het bos. Hier komen we langs diverse meertjes waar je hoopt dat er net een elk of beer staat te drinken. Helaas, niets te zien. We komen ook langs vulkanisch terrein waar we modderpoelen zien borrelen en waar zwaveldampen de grond uitkomen. We zien wel diverse uitwerpselen van dieren en gissen van welk dier het is. Ook verse sporen doen vermoeden dat er toch wel een beer in de buurt is geweest. Maar zien doen we niets. Als we bij de parking van de Upper falls zijn aangekomen, zien we aan de meute fotograferende mensen dat er wat te zien moet zijn. Het blijken 4 forse elks (edelhert) te zijn die rustig in het gras graasden. Ook wij schieten de nodige plaatjes. Deze dieren kunnen we van ons lijstje afstrepen. Bij elkaar zijn we bijna 3,5 uur aan de wandel geweest dus dat vraagt om een rustmoment in de middag.
Na de rust maken we een ritje met z'n vieren in 1 RV (Jos rijdt) naar de Hayden Valley. Ook in dit gebied ben je verzekerd om bisons te zien. Bij de Sulphur pots (check) maken we een wandeling. Het late middagzonlicht zorgt voor mooie plaatjes. Het stinkt er lekker naar rotte eieren. Via de North rim rijweg rijden we terug naar de camping. Bij een uitkijkpunt aan de north rim zit iemand met een vogelkijker ergens naar te kijken. Het blijkt een nest te zijn van de arend, die op een randje van de rots gemaakt is. Het nest ligt net in de schaduw en met de telelens niet goed in beeld te brengen.
Rond 19:30 zijn we terug op ons campingplekje. Jos en Nel hadden vorig jaar als verjaardagskado een outdoor-etentje in Yellowstone gekregen. Dus wij verzorgden nu de gehele maaltijd, beginnend met soep, nasi met sate van de bbq en ijs toe. Het is half tien en dus donker als we klaar zijn. We maken nog een klein kampvuurtje en dan naar bed. Een kort nachtje want we willen om 6 uur wegrijden om dan met de vroege ochtend in de Lamar Valley te zijn om te kijken of we nog meer wild anders dan bisons kunnen spotten.






Maandag 22 juni: van Red Lodge naar Yellowstone NP

De nacht was vrij koel. Je kan goed merken dat je hier al hoger zit dan op het platte land van Wyoming. Dat wordt in Yellowstone een extra deken erbij. Verder geen bijzonderheden te melden over de nacht, geen beren, geen herten of ander gasten. Rond 9 uur rijden we weg en zitten gelijk op de Beartooth scenic bijway. Dat betekent stijgen en u- en s-bochten draaien. Diverse keren stoppen we onderweg naar boven om van het uitzicht te genieten. Bovenop de bergen ligt her en der nog sneeuw. De top ligt op bijna 10000 ft, zo'n 3000 m. Hier nemen we onze koffie pauze en nemen de tijd voor het maken van foto's. Door de harde wind is het behoorlijk frisjes. Precies twaalf uur beginnen we aan de afdaling. Deze weg heeft een heel ander karakter dan de heenweg. Minder stijl en meer open gebied met diverse bergmeertjes. We zijn helaas geen wild langs de weg. Natuurlijk wordt er weer het nodige gestopt onderweg, o.a. bij een waterval. Het idee om in Cook city nog een internet momentje te hebben, laten we varen. Niets duidt er op dat er hier wifi is. We rijden vervolgens de Lamar valley in van NP Yellowstone. In dit gebied lopen heel veel bizons. Dit maal lopen ze niet op de weg maar zien we wel diverse kuddes van honderden dieren in de graslanden langs de rivier lopen. Omdat we ze al in Custer State park gezien hebben is de grootste spanning er wel af. Bij een aantal uitzichtpunten zetten we de camper aan de kant en nemen het uitzicht in ons op. Vooral de stop bij de Yellowstone River Canyon is mooi. We zijn nu al vlak bij de Canyon Campground waar we 2 nachten zullen staan. Om 4 uur draaien we de camping op. Jos en Nelleke Otte komen een uurtje later aan en gezamenlijk zullen we 4 dagen optrekken. De eerste vakantiebelevenissen worden uitgewisseld onder het genot van een drankje. Ervaren als wij zijn met de bbq, maken we de gezamenlijke maaltijd klaar (zalm, asperges, mais, aardappels) op de bbq. Hetty had boven op de beartooth pas nog mooi droog hout gevonden en dit kwam nu goed van pas . We hadden een heel warm kampvuur waar we gezellig met z'n vieren omheen zaten. De plannen voor de volgende dag worden gesmeed (wandeling South rim canyon) en dan lekker slapen. Om een of andere reden lukte dat niet bij beide. Kwam dat omdat de RCV misschien niet helemaal vlak stond, of omdat de koelkast/vriezer steeds in storing ging (wellicht zelfde oorzaak). De 2e helft van de nacht werd de extra deken er bij gepakt en werden en toch nog wat slaapuurtjes gepakt.




Zondag 21 juni: van Cody naar Red Lodge

Vaderdag, dat betekent dat Kees zelf de scrambled eggs kan klaarmaken. Na dit ontbijt gaan we ons eens klaarmaken voor vertrek. De RV heeft bijna 2 dagen stilgestaan en dat houdt in dat er her en der het nodige rondslingert. Na alles weer z'n plekje gegeven te hebben en de vuilwatertanks geledigd zijn, rijden we even na 10 uur weg, op naar de Walmart om in te slaan voor een weekje Yellowstone. Dit kost toch al gauw weer een uurtje tijd en na ook nog even koffie gezet te hebben en de caramel donut achtige koek verorberd te hebben (de vaderdagtractatie) gaan we op weg naar Red Lodge, aan de voet van de Bear Tooth Scenic byway die ons toegang geeft tot Yellowstone. Voor de 1e keer in deze trip zien we een afslag over het hoofd en rijden onbewust een verkeerde kant op. Dat heeft dan wel het voordeel dat we door Powell komen waar we een Liquor store zien. De Walmart verkocht namelijk geen wijn en we willen toch wel een voorraadje bij ons hebben als we straks enkele dagen met Jos en Nelleke Otte op trekken in Yellowstone NP. Met een 20 mijl heen en weer rijden zijn we dan toch op de goede weg beland. Onderweg stoppen we nog even bij een historic place. Dat blijkt een oude kolenmijn te zijn, die door het leven gaat waar in Montana de grootste mijnramp tot nu toe heeft plaatsgevonden (72 doden door een mijngasexplosie in 1942). In Red Lodge gooien we nog even de tank vol zodat we in Yellowstone niet meer naar de pomp moeten. Vanwege vaderdag mocht je hier gratis koffie of fris pakken, da's toch weer een aardig gebaar voor vaders. Hetty had haar huiswerk weer goed gedaan en loodst ons naar een forest campground. Weg van de highway, midden in het bos met het geruis van een beek , blijken er slechts 7 plekken te zijn. Hier is het weer de bedoeling dat je $15 dollar in een envelop doet, naam en kenteken er op schrijft, strookje aan de paal van een vrije plek klemt, en je mag een nachtje staan. Afgezien van een toiletgebouw en een ouderwetse handwaterpomp zijn er geen voorzieningen. Maar we hebben tenslotte alles bij ons. Rond half vier installeren we ons. We worden begroet door 2 eekhoorns die elkaar achterna zitten. Hetty gaat lekker handwerken en Kees gaat wat foto's maken bij de bergbeek. Hierna drinken we een lekker glaasje rose en tot onze verrassing zien we op 25 m afstand 2 reeën langs lopen. Op deze camping staan ook bearlockers en tentkampeerders worden gewaarschuwd geen etenswaren in hun tent te bewaren. Dat betekent dat er hier ook beren kunnen rondlopen. Spannende avond en nacht gaan we tegemoet …....
Zoals je mag verwachten is deze kampeerplek voorzien van een firepit. En deze ligt nog vol met hout. Dus dat vraagt vanavond om een kampvuur.