zondag 28 juni 2015

Vrijdag 26 juni: Van YNP naar Grand teton

Vroeg opstaan houdt in 5 uur !! En dat lukt. Zonder ontbijt rijden we 10 minuten later weg. Het ontbijt doen we wel ergens langs de kant van de weg. De ranger gaf als tip om gewoon vroeg op pad te gaan en de RV aan de kant te zetten en gewoon wachten en maar hopen dat je wat ziet. En dat maar om de paar mijl herhalen. De zon is nog achter de bergen als we langs het meer en Yellowstone River rijden. De diverse funeroles (gat in de grond waar stoom of zwaveldamp uit komt) geeft het landschap een feeƫriek aanzicht. Ook als we geen beren zien is het vroege opstaan de moeite waard.
Tegen 7 uur zijn we bijna aan het einde van de Hayden Valley gekomen en alleen nog maar bisons gezien (die zitten hier plenty, dus dat was geen verrassing). We besluiten om in Canyon Village een ontbijtje te doen. Als we daar vlak bij zijn ziet we een paar mannelijke elks (edelhert) aan de linkerkant van de weg lopen. We zetten de RV aan de kant en maken foto's van de elks. Er staan nog een 3-tal voertuigen stil en een paar mensen staan naar de andere kant van de weg te kijken. Daar blijkt een bruine beer zijn vegetarisch ontbijt aan het verorberen te zijn. We staan op veilige afstand het tafereel gadig te slaan. Kees heeft niet in de gaten dat de elk de weg oversteekt en wel erg dicht bij komt. Gelukkig wordt hij gewaarschuwd door andere kijkers. Dat heeft dan wel weer het voordeel om een close-up van de elk te maken. Ook de beer laat zich goed fotograferen. Hetty is heel blij dat ze toch nog een beer in het echt gezien heeft. Missie geslaagd en nu op naar het ontbijt.
Hier nemen we de tijd voor. De eieren en toast laten ons goed smaken. Zowaar is de koffie ook nog goed te drinken. Hierna nog even het visitorcenter in en wat rondgekeken en een video bekeken. Tegen 9 uur gaan we dan dezelfde weg terug met de bedoeling om in 1 ruk door te rijden naar de zuiduitgang vanwaar je direct Grand Teton NP inrijdt. Zover kwam het niet. Halverwege de Hayden Valley is de weg gestremd door een verkeersopstopping. Daar moet wat te zien zijn, maar vanuit de wagen zien wij niets. Hetty stapt uit en vraagt na en er blijkt aan de overkant van de rivier een wolf te zitten. Kees loodst eerst de wagen door de verstopping en parkeert hem dan veilig enkele honderden meters verder. Als we teruggelopen zijn, blijkt de wolf er nog steeds te zitten. Er ligt daar een karkas van een dode buffel waar de wolf nog wat van zijn gading vindt. Met de verrekijker is hij goed te zien: en mooi groot beest En ook op de foto is het nog wel herkenbaar.
Whow... wat een ochtend zeg. Het vroege opstaan is dubbel en dwars beloond.
We rijden op ons gemak door naar de Tetons. Hier kan je van te voren geen kampeerplekje bespreken en werkt het op “first come – first serve” principe. Vandaar dat we rond half 1 de eerste de beste camping aandoen die we tegen komen. Daar blijkt nog volop plek te zijn. Voor ons gevoel hebben we er al een hele dag opzitten en gaan eerst lekker luieren. Aan het einde van de middag lopen we naar de store om wat boodschappen te doen (daar is ook een visitorcenter wat we
door natuurlijk even bezoeken). Als we over de toegangsweg van de camping lopen ziet Kees een schattig dierenkopje boven een zandhoopje uitsteken. Het dier blijft rustig zitten en nu zien we dat het een jong vosje is. Wat leuk!! Nog een extra bonus vandaag.

We gaan hierna een gezellig spelletje doen (is er in YNP niet van gekomen) en maken weer een lekkere maaltijd klaar op de BBQ.