woensdag 17 juni 2015

Dinsdag 16 juni: Van Badlands naar Custer state park (Black Hills)

Om 6 uur s'morgens begint het te regenen en te onweren. We blijven tot 9 uur op ons bed liggen en dan wordt het droog. De tentkampeerders om ons heen zien er erg nat uit. Er is dan ook heel wat water gevallen. We gaan eerst het visitor center maar met een bezoek vereren. Al dit soort NP visitor centers blinken uit in goede informatie, achtergronden en videovoorstellingen. Als we na een klein uurtje weer buiten staan blijkt het op te klaren. De grijze lucht heeft plaats gemaakt voor witte wolken en blauwe lucht. Als we een trail willen gaan lopen, blijkt dat toch niet zo'n goed idee te zijn. Als je de fotos bekijkt van de Badlands denk je dat het rotsen zijn. Als het droog en warm is (en dat zou het hier moeten zijn) zou het ook wel op rots lijken, maar nu is alles nat en lijkt het meer op klei. Al met al een glibberig gebeuren waarop je geen houvast hebt. Charly waarschuwde ons hier gisteren alvoor want zondags waren er 7 mensen gewond geraakt doordat ze uitgegleden waren en naar beneden waren gevallen. We hoorden ook dat de volgende dag 1 toegangsweg helemaal afgesloten werd voor herstelwerkzaamheden die ruim 6 weken gaan duren. Door afschuiving ten gevolge van regen was er nu 1 rijbaan beschikbaar maar ondanks aanvullen van zand en grond blijkt het door de regelmatige regenval het niet onder controle te krijgen.
Het erosieproces in de Badlands gaat zichtbaar door. Gemiddeld verdwijnt er per jaar een inch van de heuvels. Dit gebied is ook rijk aan fossielen. In het bezoekerscentrum was zelfs een afdeling te bekijken waar nog elke dag fossielen worden geprepareerd. Wij rijden de enige asfaltweg die door het park loopt af en stoppen regelmatig bij een viewpoint. We blijven ons verbazen over het mooie en sterk wisselende landschap: aan de ene kant van de weg zie je een prairie, aan de ander kant een maanlandschap.
Onderweg komen we nog wild tegen: een bighorn sheep en prairie dogs. Rond 2 uur rijden we het park uit en doen een korte stop in Wall, waar een bekend shopping centrum zit (Wall drug). Dit heeft meer weg van Disney maar als je koffie voor 5 $cent kan krijgen moet je dat toch even zelf ervaren. Zoals verwacht is dat bocht niet te drinken, maar je kon het gelukkig wel weer wegspoelen met gratis ijswater.
Nu op weg naar de Black Hills waar we in het Custer State Park willen overnachten. Bij de ingang van het park zien we gelijk een kudde bisons lopen/liggen. Da's boffen. In het visitor center krijgen we het advies om voor een kampeerplekje bij het State park office langs te gaan , om te kijken op welke campground nog plek is ( 1 van de 9 campgrounds.) Dat was maar goed ook, want zoveel keus was er niet meer. Onderweg naar de camping rijden we de Wildlife route. We zien diverse bizons lopen, mule deers, pronghorns en burro's (wilde ezels). Jammer dat ze soms te ver weg zijn om goed op de foto te krijgen. Helaas gaan zich weer buien ontwikkelen en halverwege de route barst er weer een onweersbui los. Om 19 u zijn we op de camping, een mooie plaats midden in een dennenbos. De amerikaanse pannenkoekenmix levert een smakelijk resultaat op. De blog van de laatste 2 dagen wordt bijgewerkt en dan is het alweer bedtijd.











Geen opmerkingen: